April 14, 2011

tersentuh hati.

AS SALAM.
hari nie nak cerite sikit. petang tadi kan, aku tak tahu lah kenape. hati aku nie jadi sayu. sedih. kesian. boleh diakte kan. time tuh sume perasaan sedih milik aku. aku tak tahu nak cerite macam mane. hurm. macam nie. petang tadi aku pegi pasar malam dengan ayah terchinte aku. lepas amik aku dekat stesen keretapi terus pegi je. sebab aku nie kalau ade je pasar malam, memang giler "ngelejat". bak kate orang BOTA. means memang bile dengar ade je pasar malam, aku memang dah tergedik-gedik nak pergi. bukan nak beli hape pon kat pasar malam tuh. saje suke berjalan. aku nie memang kaki berjalan pon. pantang di ajak keluar. huhu.


nak dijadikan cerite, aku pon jalan-jalan kat pasar malam tuh sambil mate melilau cari something yg interest ahh. pastuh macam-macam lagi lahh aku buat dekat sane. then, aku pegi tempat sayur-sayur. tibe-tibe jer mate aku terpandang kat someone nie. ralik gile aku tengok dye.( aku nie memang suke tengok orang pon ). setiap ape yg dye buat, ape yg dye pandang. sume aku tengok. melangkah tempat lain sikit pon aku tengok jugak. haish. tah hape-hape kan aku nih? hurm. tetibe aku rase pipi aku basah lepas tuh. YA ALLAH. sampai nitik air mate aku tengok dye. aku tak tahu lah kenape. sebelum nie aku pernah je tengok someone yg macam tuh. tapi hari nie tah lah. aku jadi sedih sangat tengok golongan macam dye. 


baru aku sedar. betape bersyukur nye aku sebab dilahirkan sempurne macam nie. means bukan sempurne dari segi hape. maksud aku sempurne dari segi akal fikiran aku. kira aku nie boleh think lagi yg sesuatu bende tu salah ke betol. kalau orang macam dye. aku pon tak pasti same ade dye boleh atau mampu think macam aku. hurmm. mesti korang nak tahu kan ape yg aku maksud kan tuh. macam nie, petang tadi aku nampak someone nie dye syndrom down. aku rase kesian. sedih sume lah bile aku tengok dye macam ape yg aku cakap kat atas tadi.


pastuh, aku jadi bertambah kesian bile mak bapak dye biar kan je dye sorang-sorang. ape salah nye kalau jalan sekali ? malu ker ? sampai hati kan. tak kisah lah mane rupe anak tuh, dye tetap anak. bukan nye kalau dah dye jadi macam tuh. hubungan tuh akan bertukar. tak ! tak ! tak kesian ker. tapi maybe aku yg tak de dalam situation parents dye tuh boleh lah cakap macam nie kan. kalau dah aku sendiri ade kat situation tuh. entah aku boleh terime ke tak. aku bukan lah nak mintak ade dalam situation tuh. tapi aku juz nak keluar kan ape yg ade dalam hati aku nie. mintak simpang untuk semua tuh. tapi kalau dah ditakdir kan macam tuh. hope boleh terima dengan redha. semoge :) 


kita sebagai manusia, jangan lah nak mengejek-ejek someone yang macam tuh. jangan nak memperlekeh kan someone yg macam tuh. sebab diorang pon manusia same macam kita. cuma beza nyer kite nie. ade kurang dan ade lebih. tapi tuhan tuh maha adil. ingat taw. sekian.


p/s: renung-renung kan dan selamat beramal :)
      same-same perbaiki diri kite. 
      semua-semua nie takde berkaitan dengan
      yang hidup ataupun yang dah mati.








AS SALAM <3

4 comments:

sea_lavender said...

bukan 1 kritikan..sekadar perkongsian..
kte seharusnya brsyukur dgn nikmat kurniaan-Nya buat kte..Alhamdulillah kte msih nmpak sempurna, mmg mustahil utk kte dicptkan smpurna..kecuali Dia Yang Maha Esa...sptut parenst bdk yg awak cite tu kena la bljar m'hargai anknya..bagai menatang minyak yg penuh..Allah telah kurniakn cahaya mata sbg tanda kasih sayang-Nya..mngapa manusia spt kte msih blum sdar sume tu..Waa'allhualam... sye dtg follow awk~~ble trbce post nie =)

waniey hazwaniey said...

huhuhu. tuh la. sedih sangat tengok dye jalan sorang2 jer. thanx sebab fllow saye. hee.

rOssAhirA sAa said...

biase la..hidup bukan semua indah..kadang2 pahit terpaksa telan dpat nikmat hidup yg manis... sama2 doakan untuk yang memerlukan..=)

waniey hazwaniey said...

hehe. bagus saa. go saa go. heee :)