March 11, 2012

Tanyalah Ustazah : Kahwin jom


tu dia, biar betul tajuk entry aku. nak kahwin dengan sapa pun tak taw lah kan. ok, jangann salah paham. itu sekadar propaganda palsu je.

kalau korang perasan, zaman laa nie, ramai sangat remaja-remaja yang kahwin awal. dalam lingkungan yanag lahir tahun 1991 dengan tahun lahir aku 1992. kebanyakannya dorang nie kahwin after spm. ohh, awalnya. *itu mungkin pendapat aku. sekarang umur aku twenty-to-be, aku masih Cik Nurul Hazwani. Dan mereka Puan xo and xo. anak dah seorang, umur anak pun dah nak masuk dua tahun. dan aku, kahwin pun belum. kadang-kadang rasa macam eh betul ke nie? *sambil tampar muka sendiri.

buat masa sekarang, aku takde lagi rasa nak kahwin. sebab banyak lagi impian aku and mak abah aku yang belum tercapai. bagi aku, biar lah aku tunaikan semua impian aku and mereka dulu. insyAllah. #itu pendapat aku

ok, now, aku nak share tips sikit untuk sapa yang nak kahwin awal tuh. tips tuh aku baca dekat page Tanyalah Ustazah dekat pehbuk *Facebook dalam bahasa anak sedara akuyakinkan ibubapa kita dahulu.

1.Anda perlulah memilikki akhlak dan sasiah rupa diri yang baik dan elok. Bukan hanya di buat-buat atau berlakon. Tunjukkan rasa hormat anda kepada ibubapa anda dan ibubapa pasangan anda.

2.Pamerkan sifat anda yang matang terutama ketika berbicara. Berani untuk berfikir dan membuat keputusan sendiri yang baik demi kepentingan bersama. Bukan hanya memikirkan diri anda seorang sahaja.

3. Sangat-sangat penting untuk anda menjaga amal ibadah anda. Pastikan solat cukup, rajin membaca Al-Quran dan berperlakuan tenang dalam apa juga situasi.

4. Matlamat anda ingin berkahwin bukanlah semata-mata kerana nafsu tetapi untuk mencari keredhaan Allah dan ingin mendekatkan diri anda lagi dengan Allah SWT.

5. Mempunyai simpanan dan pendapatan yang mencukupi. Jika anda masih belajar, anda boleh mulakan berniaga kecil-kecilan. Ataupun anda boleh bekerja secara part-time beberapa jam sehari atau di hujung minggu. Tapi pastikan ianya tidak menganggu prestasi pelajaran anda!

6. Jika anda berdua masih belajar, pastikan anda letakkan pelajaran di tangga Nombor 1. Janjikan perkara ini kepada kedua ibubapa anda. Setelah anda tamat belajar, barulah anda letakkkan rumahtangga anda di Nombor 1. InsyaAllah, jika pasangan anda seorang yang benar-benar memahami anda, pasti tiada masalah. Sama-samalah berusaha dan tahu tenggungjawab masing-masing.

7. Tanggungjawab sebagai suami-isteri perlu juga untuk anda tidak abaikan. Taat kepada suami dan berilah nafkah secukupnya kepada isteri anda.

8. Nyatakan secara spesifik kepada ibubapa anda dari mana sumber kewangan anda untuk menampung kos sara-hidup ketika anda sudah berkahwin kelak.

9.Bawalah pasangan anda ke rumah anda untuk makan malam bersama dan kenalkanlah dia kepada mereka.

10. Akhir sekali berbincang lah dengan lemah-lembut dengan ibubapa anda untuk menyatakan perancangan anda untuk berkahwin. Jangan sesekali anda nyatakan dalam nada yang mendesak. Berurusan dengan orang yang lebih tua ni perlulah secara lemah-lembut dan perlahan-lahan. Mereka amat mudah terasa dan sensitif.


p/s : gudluck ;)
       OKBAI
1 comment:

Hidayah Maznan said...

batch k.dayah kat smka dulu yg dah kawin n beranak takat ni tikah azmi n dayah azizan..
Haish, muda lagi..tunggu keje lah baru kawin..